Dogfrisbee

Dogfrisbee is een geweldig leuke en actieve hondensport. Deze sport kun je overal, op het grasveld voor de deur, in het park, op vakantie en op het strand, samen beoefen! Het is een uitdaging om een frisbee te (leren) werpen zodat je hond deze goed kan (leren) vangen. De verschillende frisbeeworpen, het aanleren van trucs en aparte kunstjes maken het een fascinerende sport. Dogfrisbee is een fantastische manier om samen met je hond veel plezier te beleven en de band en samenwerking te versterken.

 Wat is Dogfrisbee?

Dogfrisbee is een actieve sport voor zowel hond als baas, die in 1998 vanuit Amerika naar Nederland is gehaald. Tegenwoordig wordt de sport door steeds meer mensen zowel op recreatief als op wedstrijdniveau beoefend. In heel Europa wordt dogfrisbee steeds vaker gezien en beoefend. Veel honden en hun eigenaren beoefenen deze sport vol enthousiasme en plezier. De fanatiekelingen onder hen kunnen hun kunsten laten zien op wedstrijden voor verschillende prijzen.  De sport bestaat niet alleen uit het gooien van de frisbee maar ook uit het vertonen van allerlei trucs met de hond op muziek.

Freestyle

Dit is één van de onderdelen in de dogfrisbeesport. Dit onderdeel heeft 2 rondes van 120 seconden, je geeft tweemaal een show samen met je hond op zelfgekozen muziek. De ruimte die je hebt is ongeveer 60 x 40 yard (54.9 bij 36.6 meter). De bedoeling is dat je een zo origineel mogelijke show laat zien met verschillende kunstjes en technieken in werpstijl (de handler of baas) en vangstijl (de hond).

Er zijn 3 organisaties met ieder hun eigen regels en maximaal aantal te gebruiken frisbees. Zo mag je bij USDDN maximaal 10 frisbees gebruiken, bij de UFO maximaal 7 en bij de Skyhoundz maximaal 5.

Toss & Fetch

Dit is een ander onderdeel van de dogfrisbeesport. Er zijn 2 rondes van 90 seconden waarbij 1 frisbee mag worden gebruikt. Het terrein is ongeveer 70 yard lang en is verdeeld in vakken van 10 yard. Je mag zelf bepalen aan welke kant van het veld je gaat staan (hierbij kun je denken aan windrichting), tussendoor wisselen van startlijn mag niet. De tijd start als de eerste frisbee geworpen wordt of als de hond de startlijn voorbij is gegaan. Je werpt een frisbee zo ver mogelijk en dan wel op zo'n manier dat de hond hem kan vangen. De hond moet de schijf vangen om punten te behalen (als de hond vangt met alle poten in de lucht krijg je extra punten). De hond brengt de frisbee terug en de handler gooit opnieuw zo ver mogelijk. Dit gaat zo door tot de 90 seconden om zijn. Alleen de beste 5 worpen tellen mee. Frisbees die buiten de lijnen van het veld gevangen worden tellen uiteraard niet mee.


Veiligheid
De veiligheid van de hond dient voorop te staan. Goed leren gooien onder verschillende weersomstandigheden voorkomt ernstige blessures bij de hond. Zorg er altijd voor dat de start van de hond recht is, dus de hond gaat in een rechte lijn achter de frisbee aan. Als je voor het eerst gaat frisbeeën begin dan altijd met rollers, pas als de hond goed getraind is mag de hij de frisbee uit de lucht vangen. Sprongen die hoger zijn dan de lichaamslengte van de hond verhogen de kans op blessures aan spieren, pezen en gewrichten. Beoefen de sport altijd op een vlakke en zachte ondergrond, gras is uitermate geschikt, mul zand en bestrating niet. Laat de hond vlak na een intensieve training of wedstrijd niet meteen eten of drinken (laat hem eerst uithijgen). Zorg ook dat de hond een goede warming-up en cooling-down krijgt. Bij temperaturen boven de 20 °C wordt aangeraden de training zo kort mogelijk te houden, aangezien oververhitting dan snel toeslaat bij een hond. Als het veld nat, glad of bevroren is wordt ook afgeraden om te trainen. Ook is het zo dat een paar keer per week kort trainen beter is dan 1 keer per week heel lang. Dogfrisbee is een fantastische sport die je op een veilige manier en met veel plezier jarenlang met je hond kan beoefenen.

Copyright Dogfrisbee en Flying Freaks